Ludwig Zetterströms åsikter väger tungt efter sex år i styrelsen för Svensk Betong, varav tre år som ordförande.
– Företagare inom betongbranschen har ett solidariskt ansvar att stötta vår organisation Svensk Betong så vi kan lägga moteld och skjuta fram positionerna ännu mer mot det otroligt starka motståndet från trälobbyn och skogsföretagen, säger han tveklöst.
Ludwig Zetterström konstaterar att betongbranschen redan i dag bedriver ett mycket konstruktivt påverkansarbete genom Malin Löfsjögård, vd för Svensk Betong och webbsajten Forum Betong med ”Mattias team”, alias Mattias Borrelid, som frontpersoner.
Zetterström startade Peabföretaget Swecem 2013 och det är ett av Svensk Betongs färskaste medlemsföretag som associerad medlem. Indirekt har Swecem varit medlem i föreningen genom moderbolaget Swerock fram tills nu.
”Dra vårt strå till stacken”
– Flera av våra kunder är medlemmar i Svensk Betong och det kändes som ett mycket naturligt steg att bli fullvärdig associerad medlem. Vad föreningen kan uppnå bygger mycket på den grundfinansiering som finns. Ju större budget, desto fler kansliresurser och bättre framdrift. Det har känts alltmer angeläget att bli medlem och på så sätt dra vårt strå till stacken, säger Ludwig Zetterström.
Han konstaterar att grundfaktorn för betongbranschens framtid handlar egentligen om en sak: Hur materialet betong ses och tas emot ute bland kunderna inom näringlivet, kommun och stat.
Den 18 maj 2020 valdes han för första gången till ordförande för Svensk Betong. I sitt tal sa han bland annat att ”…tyvärr finns det en massa missuppfattningar och felaktigheter som beslutsfattare och politiker använder som argument att misskreditera vårt byggnadsmaterial. Det blir vår uppgift att visa på att detta vackra, beständiga, brandsäkra, värmelagrande och hållbara material är det mest lämpade byggnadsmaterial i dag och i framtiden”.
Kommunala träpolicys står som spön i backen. Hur ska det gå att vända skutan i riktning mot mer bygge med klimatförbättrad betong?
– Politikerna sätter upp olika målstrategier för de vill se en förändring. Fokus under de senare åren har varit reduktion av koldioxid eftersom detta påverkar den globala uppvärmningen. Väljarna är oroliga för vilken värld det ska bli för deras barn och barnbarn att växa upp i. Det som stressar alla är klimatkrisen och EU har angett 2050 som deadline för ett klimatneutralt Europa, säger han.
– Betongbranschen har vaknat upp i senaste laget och nu är det bråttom. Många framsteg har gjorts med klimatförbättrad betong inom branschen, men nu behöver branschen ta ännu större kliv för att minska klimatavtrycken och få ut vår klimatförbättrade produkt till de breda massorna. Ett sätt är att vi blir ännu fler medlemmar inom Svensk Betong som gör att vi får mer resurser till att föra ut vårt budskap om klimatförbättrad betong som ett fullvärdigt förstahandsval. Inte bara genom klimatavtryck utan även utifrån ett livscykelperspektiv. Betongen är beständig, den kräver ett minimum av underhåll, lagrar värme och skyddar bra mot brand. Det är så viktigt att vi fortsätter pränta in dessa budskap gång på gång.
Ludwig Zetterström startade som sagt Peabföretaget Swecem 2013 och han är fortfarande dess vd. Produkten utgörs av Merit, granulerad masugnsslagg, som är en biprodukt från stålindustrin. Merit kan till stor del ersätta cement i betong. 2021 var företaget nominerat till Årets Miljöpris. Det höll nästan hela vägen ut, fast det blev ändå en vinst på sätt och vis. Hur märkligt det än kan låta.
– Skanskas projekt med Hamnbanan till och från Göteborgs hamn vann, men deras lösning byggdes på stor inblandning av vår produkt med Merit. Så det blev ändå en merit för oss, säger Ludwig Zetterström med glimten i ögat.
Swecems egen produktionsanläggning startade 2020 och den finns i Oxelösund. Där torkas och mals granulerad masugnsslagg från SSABs råjärnstillverkning till produkten Merit. Swecem har även fyra sjöbaserade bulkterminaler för bindemedel. De finns i Helsingborg, Oxelösund, Koverhar i Finland samt i Skelleftehamn som är den nordligaste bulkterminalen. Den totala bulkkapaciteten är cirka 60 000 ton. Swecems produkt produceras med elektricitet och bioolja som fraktas per båt till de olika terminalerna för att få ett så lågt klimatavtryck som möjligt.
I Skellefteå bygger Nortvolt en batterifabrik. I Norrbotten, Boden och Luleå, görs gigantiska satsningar på produktion av ”grönt” fossilfritt stål. Den ” gröna ” revolutionen är i sin linda och totalt sett beräknas det ge cirka 10 000 nya jobb inom länet. Mycket ny infrastruktur behövs liksom bostäder. Sträckan Skellefteå-Luleå mäter drygt 13 mil landvägen.
Har ni några planer på att expandera ytterligare norrut?
– Jag vill påstå att vi redan är väletablerade i norra Sverige genom vår terminal i Skelleftehamn. Vi har investerat i en tågutlastning för att kunna transportera vår produkt vidare norrut på järnväg kostnadseffektivt och klimatsmart.
Han berättar om den extra höga inblandningen av Merit som använts till en specialbetong framtagen av Swerock till en brogjutning på riksväg 23 i Småland. Det var första gången som Peab använt betong till en vägbro där 50 procent av cementen ersatts med Merit.
Klimatförbättrad betong efterfrågad
– Många stora byggbolag som NCC och JM har beslutat att endast bygga med klimatförbättrad betong. Det handlar om både ansvarstagande och image från företagens sida. Visst, klimatförbättrad betong är dyrare och efterfrågan begränsas av tillgången på alternativa bindemedel, men jag är förvissad om att produktionen kommer att växa. Även om det är kostnadsdrivande så kan vi i viss mån möta upp mot efterfrågan. För övrigt har Peabs Prefab bolag Byggeleement nyligen lanserat produkten ECO 60 som minskar klimatavtrycket med upp till 60 procent jämfört med byggbranschens referensvärden, så det händer mycket inom branschen. Kul att vårt systerbolag ligger i fronten kring utvecklingen av ECO Prefab.
Även om det rapporteras om många framsteg inom betongbranschen så är det viktigt att föreningen Svensk Betong kan trycka på ännu mer från sitt håll i opinionsarbetet och för att bevaka remisser som det behövs svar på, hävdar Ludwig Zetterström.
– Jag står gärna på barrikaderna för ett ännu starkare Svensk Betong i framtiden. Vilka får jag med mig? avslutar han lite utmanande.
Starkare tillsammans
– Det finns ett antal stora betongföretag i landet som väljer att stå utanför föreningen. Jag var under min tid som ordförande i kontakt med dessa företag och tillsammans med Malin Löfsjögård presenterade vi alla de områden som Svensk Betong arbetar med och hur det påverkar branschens konkurrenssituation med hänsyn till andra byggmaterial. Även möjlighet till klimatomställning inom branschen kräver förändring av begränsande regelverk och dylikt. Där spelar Svensk Betong en avgörande roll.
– Som associerad medlem och tidigare ordförande vill jag återigen hälsa dessa företag välkomna som medlemmar. Tillsamman skapar vi en än starkare förening, summerar Ludwig Zetterström.
– Många framsteg har gjorts med klimatförbättrad betong inom branschen, men nu behöver vi företagare ta ännu större kliv för att minska klimatavtrycken ytterligare och få ut vår produkt till de breda massorna, säger Ludwig Zetterström. Foto: Magnus Grubb.
När Peab gjöt en bro vid riksväg 23 i Småland användes Merit från Swecem som till 50 procent ersatte cementen. Foto: Henrik Nordell.