Logga
in

Inloggning

Kom ihåg mig

Inloggning

Kom ihåg mig

Cord Siegel och Axel Hauschild, Hauschild + Siegel architecture, tilldelades Arkitekturpris Prefab 2018 för projektet Ohboy i Malmö!

Vinnare Ljus

 

 

 

 

 

 

 

ARKITEKT och BYGGHERRE: Arkitekterna Cord Siegel och Axel Hauschild, Hauschild + Siegel architecture

Juryns motivering
Med inlevelse, engagemang och tidigare erfarenhet av innovativa bostadsprojekt har H&S gått vidare och byggt kv. Ohboy i egen regi. Byggnaden ligger vid skateparken stapelbädden i Västra Hamnen i Malmö, ett område som tidigare varit otillgängligt eller uppfattats som osäkert.

Projektet utstrålar både enkelhet och extravagans, den rena betongen spelar huvudroll, men släpper samtidigt fram det individuella i varje enskilt boende. Både lägenheter och övriga gemensamma ytor som takterrass, gemensamhetslokal, gård, och cykelparkering visar på en omsorg och inlevelse i vardagsliv, gestaltning och utförande som är sällsynt i dagens svenska bostadsproduktion.

Projektet lyfts fram som ett välbehövligt gott exempel där ekonomi, material, byggbarhet och omsorgsfull planering, bidrar till både boendekvaliteter och stadslivet i smått och stort. Ibland kan krav på lokaler i bottenvåningen och strikta bullerregler till synes stå i konflikt med byggherrens intressen, men så är inte fallet här. Här bidrar lösningen till att gatulivet sätts i fokus med hjälp av bottenvåningens innovativa cykelmotell, där varje rum begåvats med cykel och en välkomnande grön planterad kantzon, som något suddar ut gränsen mellan privat och offentligt och bidrar till närvaro och trygghet i stadsrummet.

Prisutdelningen
Läs om de två andra nominerade

Lyssna på intervju med Cord Siegel

 

 

Ta mig högst upp på sidan